Vlaamse regering compenseert eigenaars zonnepanelen met premie
De Vlaamse regering geeft de eigenaars van zonnepanelen een premie van maximaal 1.500 euro, nadat het Grondwettelijk Hof de regeling rond de terugdraaiende tellers donderdag vernietigd heeft. Het prijskaartje voor de belastingbetaler loopt op tot 579 miljoen euro.
Op amper een nacht tijd heeft het kabinet van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) een compensatie uitgewerkt voor wie de dupe dreigt te worden van de afschaffing van de digitale meter met terugdraaiende teller. Donderdag vernietigde het Grondwettelijk Hof de regeling dat de terugdraaiende teller tot 15 jaar na de installatie van de zonnepanelen gebruikt mocht worden.
Compensatie
De vernietiging heeft zowel een impact op mensen die al een digitale meter hadden, maar nog met een terugdraaiende teller werkten, als op zonnepaneeleigenaars die nog met een analoge meter werken.
De Vlaamse regering compenseert die eerste groep – zo’n 100.000 gezinnen – met een eenmalige premie in 2021. Met die steun kunnen die zonnepaneeleigenaars rekenen op een rendement van 5 procent op een gemiddelde investering.
Gradueel
Hoeveel de premie zal bedragen, is nog onduidelijk. Volgens de regering is de compensatie vergelijkbaar met de premie van maximaal 1.500 euro waar mensen sinds dit jaar aanspraak op kunnen maken als ze zonnepanelen plaatsen.
Wie dat vorig jaar deed, zou een vergelijkbaar bedrag krijgen. Dat bedrag verlaagt gradueel, naarmate mensen al langer hebben kunnen profiteren van de terugdraaiende teller of andere overheidssteun. Wie nog groenestroomcertificaten kreeg, krijgt waarschijnlijk niets of bijna niets meer. De steun zal ook afhangen van de grootte van de installatie.
Het kabinet-Demir wil tegen volgende week voor alle eigenaars de concrete steun berekenen. Eigenaars zullen de compensatie kunnen aanvragen via de website van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).
De regering overweegt ook de investeringssteun met 30 procent te verhogen als gezinnen de komende twee jaar investeren in een batterij of warmtepompboiler.
Trager met digitale meters
Daarnaast werkte Demir een regeling uit voor de tweede groep, de 470.000 gezinnen die nog met een analoge meter – en dus terugdraaiende teller – werkten. Zij kunnen kiezen voor een eenmalige compensatie als ze overstappen op de digitale meter.
De Vlaamse regering zet wel een stap terug in de uitrol van digitale meters bij mensen met zonnepanelen. Aanvankelijk moest iedere Vlaming tegen 2029 een digitale meter krijgen, maar mensen met zonnepanelen zouden ten laatste eind volgend jaar worden overgeschakeld. Die operatie wordt nu ook voor die groep tot 2029 uitgesmeerd. De vrees was dat de Fluvius-installateurs bij eigenaars voor gesloten deuren zouden komen te staan.
Voor zonnepaneeleigenaars die veel stroom op het net zetten, is de terugdraaiende teller doorgaans voordeliger. Met het nieuwe systeem betalen ze geen forfaitair prosumententarief, maar moeten ze nettarieven betalen voor hun reële gebruik van het net. Die nieuwe regeling moet mensen aanmoedigen overdag zelf hun energie te verbruiken, op het moment dat hun zonnepanelen die opwekken.
Begroting
In het oude systeem werden de kosten voor de terugdraaiende tellers doorgerekend in de energiefactuur van alle elektriciteitsverbruikers. ‘Onze redelijke oplossing is dat we de compensatieregeling niet in de energiefactuur verrekenen’, zegt Demir. De energiefactuur zou daardoor voor 2 miljoen Vlamingen ‘lichtjes dalen, ook voor de gezinnen die nog geen zonnepanelen hebben’.
De rekening van de compensatiepremie verschuift evenwel naar het Energiefonds en de Vlaamse begroting. Die zal de belastingbetaler in totaal tussen 445 en 579 miljoen euro kosten, schat het kabinet van minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA). Daarvan zal dit jaar al 105 miljoen euro op de begroting wegen.