Beperk uw energiefactuur door van leverancier te switchen


Een gezin met een gemiddeld jaarverbruik kan tot 393 euro op jaarbasis besparen door het goedkoopste stroomcontract te kiezen. Voor gas loopt het verschil zelfs op tot 975 euro per jaar.

In het tweede kwartaal van dit jaar zijn de energieprijzen met 16,3 procent gedaald op jaarbasis, zo blijkt uit het kwartaalverslag van het Prijzenobservatorium. Vooral de elektriciteitsprijzen daalden.

Tegelijkertijd blijkt dat Belgische gezinnen en bedrijven het de voorbije maanden moeilijker hebben om hun energierekeningen te betalen. Volgens Febeg, de federatie van energieleveranciers, waren er de voorbije maanden meer afbetalingsplannen, wanbetalingen en vragen tot betalingsuitstel.

Door te switchen van energieleverancier kan u als particulier uw energiefactuur al een beetje verlichten. In juli stonden de energieprijzen nog altijd onder druk, waardoor het een gunstig moment blijft om op jacht te gaan naar een goedkoper energiecontract.

De jaarfactuur van een gezin met een gemiddeld elektriciteitsverbruik van 3.500kWh/jaar bedraagt op basis van de elektriciteitsprijs in juli 2020 805 euro. Dat is ongeveer 9 procent minder dan de 889 euro in juli 2019.

De laatste weken is de prijs op de groothandelsmarkt voor elektriciteit licht gestegen, weet woordvoerster Sophie Lenoble van de Belgische energieregulator Creg. Maar dat neemt niet weg dat de economische terugval als gevolg van de coronacrisis voelbaar op de markt blijft wegen.

Meer uitgesproken


Op de gasmarkt is het eenzelfde verhaal, al is de prijsdaling er jaar op jaar veel meer uitgesproken dan op de elektriciteitsmarkt. Een gezin met een doorsnee verbruik van 23.260 kWh per jaar heeft op basis van de prijzen in juli een factuur van 827 euro. Dat is 20 procent minder dan de 1.031 euro in juli van vorig jaar.

De Creg stelt ook vast dat er erg grote verschillen blijven bestaan tussen de duurste en goedkoopste energiecontracten. Voor de elektriciteitscontracten die nu worden aangeboden, gaapt er een kloof van 209 euro en 224 voor respectievelijk de variabele en de vaste contracten. Voor gas zijn de verschillen nog groter met een verschil van 246 euro per jaar voor een variabel contract en 363 euro voor een vast contract.

Vooral wie een energiecontract heeft dat al lang loopt, een zogenaamd ‘slapend’ contract, zoekt beter uit welk voordeel het oplevert om van contract of leverancier te veranderen. Het verschil tussen het duurste en het goedkoopste contract dat vandaag bestaat, bedraagt voor elektriciteit maar liefst 393 euro op jaarbasis. Voor gas loopt het verschil zelfs op tot 975 euro per jaar.